TLight heeft Olieslagers in Boxmeer mogen helpen bij het besparen van energie.
Wij hebben hier aan bijgedragen door het maken van een lichtplan en naar aanleiding daarvan de LED armaturen mogen leveren.

In de lichtberekening hebben wij gekeken naar de ruimte en de lichtverdeling.
Zo is Olieslagers een ruimte die ook veel daglicht binnen krijgt en daar hebben wij gebruik van willen maken.

Wij hebben gekozen om bij Olieslagers de DAMP PROOF compact 3000K van LEDVANCE aan te bieden.
Dit is een vochtbestendig armatuur wat via doorvoerbedrading aan elkaar verbonden is. De geleverde armaturen zijn in groepen geïnstalleerd waardoor ze afzonderlijk van elkaar aan of uit kunnen en niet altijd alle lampen op volle kracht hoeven te schijnen. Het armatuur is eenvoudig te installeren vanwege de montagebeugels die vrij op het armatuur kunnen worden geplaatst.
De DAMP PROOF verdeeld het licht gelijkmatig over de ruimtes en bespaart tot wel 50% meer energie dan fluorescentielampen. Binnenkort is ons nieuw  waterdicht armatuur
Aquarius leverbaar welke kleur- en power-instelbaar is.

Daarnaast dragen de LED armaturen bij aan een prettige sfeer en lichtverdeling.

Wij willen Olieslagers bedanken voor de prettige samenwerking en het vertrouwen en hopen in de toekomst meer lokale ondernemers te voorzien van advies rondom LED verlichting en energiebesparing.

DAMP PROOF compact

Vochtbestendig en doorbedraad LED armatuur wat eenvoudig te installeren is aangezien montagebeugels vrij op het armatuur kunnen worden geplaatst. Met dit LED armatuur bespaar je snel veel energie en heb je een gelijkmatige lichtverdeling. Dit draagt bij aan een moderne uitstraling.

Er zijn meerdere redenen waarom je een lichtplan zou willen laten maken.

Lichtklimaat

Een lichtplan kan je helpen om het juiste type lamp of armatuur te kiezen om zo een geschikte lichtkwaliteit te creëren, waardoor je het meeste uit je verlichting haalt. Zo weet je hoeveel armaturen je in een ruimte moet plaatsen om voldoende maar niet onnodig veel licht te hebben.

Zo ontstaat er een goed lichtklimaat voor de mensen die in deze ruimte zullen verblijven.
Wist je dat slechte verlichting zelfs negatieve invloed kan hebben op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van werknemers? Er kan vermoeidheid optreden als er bij slecht licht taken worden uitgevoerd zoals lezen of werken met kleine onderdelen. Hierdoor kan verminderde concentratie en dus een lagere productiviteit ontstaan. Ook de kans op fouten en zelfs ongevallen wordt groter. 

Energiebesparing

Een lichtplan helpt je ook om de energie-efficiëntie van de verlichting te verbeteren. Door de juiste verlichting te kiezen en de verlichting op de meest efficiënte manier te positioneren, kan je veel energie besparen en de elektriciteitsrekening verlagen. Zo weet je vooraf wat je kwijt gaat zijn aan stroomverbruik.

Sfeer bepalen

Een lichtplan kan helpen om de juiste sfeer en esthetiek in je ruimte te creëren. Door een lichtplan te maken is het mogelijk om een digitaal inzicht te krijgen in de toekomstige situatie. Het is zelfs mogelijk om vooraf een (digitale) wandeling door het pand te maken, nog voordat er een steen gemetseld is. Wij gebruiken voor het maken van lichtplannen het programma DIAlux.
Op deze manier kunnen er vroegtijdig naar eigen smaak en inzicht al aanpassingen gemaakt worden in het plan.

Het maakt het plaatsen van de stroompunten in de ruimte een stuk eenvoudiger. Je weet aan de hand van het lichtplan immers waar de lampen geplaatst gaan worden. Op het frezen van sleuven of plaatsen van lelijke opbouw kabelgootjes zit toch niemand te wachten?

Veiligheid

In het lichtplan kan ook al rekening gehouden worden met de veiligheid in het pand. Er kan een compleet plan gemaakt worden waarin verlichte vluchtwegaanduidingen boven vluchtwegen geplaatst worden. In donkere ruimtes en gangen kunnen anti paniekverlichting worden ingetekend volgens de geldende normen.

Onze verkopers zijn allemaal opgeleid voor het maken van goed onderbouwde lichtplannen.
In combinatie met hun jarenlange ervaring kunnen ze een prachtig lichtplan maken voor jouw project.

Mocht je interesse hebben in een mooi en goed onderbouwd lichtplan voor jouw project? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verkopers.

Er zijn LED lampen die je zo in het stopcontact kan steken. Deze lampen werken op 230 Volt. Vaak zit hier dan al een driver in de lamp verstopt. Deze lampen hebben dan geen driver meer nodig. Vrijwel alle andere LED lampen hebben een driver nodig.

Wat doet een LED driver?

Een driver is een apparaatje dat de LED voorziet van de juiste hoeveelheid stroom of spanning.
Omdat  niet iedere LED chip hetzelfde is moet er een passende driver bij gezocht worden. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat de lamp knippert, helemaal geen licht geeft óf een hele korte flits en het daarna nooit meer doet.

Waarom zou ik een LED driver vervangen?

Als je weet welke driver er aan de lamp zit dan is het wijs om exact dezelfde driver aan te schaffen. Helaas is de kans groot dat dezelfde driver niet meer te koop is. Je kan er dan uiteraard voor kiezen om de gehele lamp te vervangen. Toch is dat niet altijd nodig. Met een beetje speurwerk zijn er soms alternatieven te vinden. Zo hoef je niet gelijk een hele nieuwe lamp te kopen. Het ziet er natuurlijk ook niet uit, een lamp met een nét iets ander uiterlijk in een strakke rij identieke armaturen.

Waar moet ik op letten bij het zoeken van een LED driver?

Welke driver je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren.
Kijk allereerst naar de wensen van je LED lamp om te kijken welke driver hier aan kan voldoen.

Vrijwel alle LED lampen met externe driver zijn dimbaar. Mits de driver ook dimbaar is. Wil je jouw lamp dus kunnen blijven dimmen dan moet de driver hier geschikt voor zijn. Gebruik je deze functie niet dan mag de driver ook altijd niet-dimbaar zijn.

  • Gebruik een spanningsgestuurde LED driver indien de lamp op 12 Volt of 24 Volt werkt.
  • Gebruik een stroomgestuurde LED driver indien de lamp vraagt om een bepaald milliampèrage.
    Veel gebruikte stroomsterktes bij spotjes en downlighters zijn 350, 500 en 700 milliampère. Ledpanelen vragen vaak een hoger milliampèrage.

Let wel op! Ook het Voltage moet overeenkomen met de vraag van de lamp.  

  • Ten derde kijk je naar het verbruik van de LED lamp. De driver moet immers altijd meer Watts kunnen leveren dan de lamp vraagt. Sluit je meerdere lampen aan op één driver dan moet je de wattages van de lampen bij elkaar optellen.

Kijkend naar het wattage op de driver. Meer is beter.  Maar je kan het ook overdrijven.

Waar kan ik LED drivers kopen?

Natuurlijk moet je hiervoor bij TLight zijn.
We hebben een groot aanbod in Osram, Ledvance, Philips, BOKE, LIFUD, MeanWell, SLV en Klemko drivers. 
Mocht het merk dat je zoekt hier niet tussen staan dan kan je altijd contact met onze verkopers opnemen. Zij kunnen je helpen met het uitzoeken van de juiste driver.

Ben je voor jouw vereniging op zoek naar duurzame verlichting maar deel je de sporthal met andere verenigingen?
Goed nieuws! Wij hebben een sporthalarmatuur dat geschikt is speciaal voor sporthallen. Hierdoor is het LED armatuur toereikend voor alle sporten die in de hal worden gespeeld.

SPORT-O LED en SPORT-I LED

Het SPORT-O LED armatuur is een opbouw armatuur en SPORT-I LED een inbouw armatuur. Beide armaturen kunnen worden toegepast in multifunctionele sport- en recreatieruimten. Het zijn hoogwaardig en balbestendige LED armaturen met uitstekende lichtuitstraling. De solide behuizing is voorzien van een afscherming, welke beschermt tegen omhoog geschoten ballen en/of voorwerpen.

Het stalen raster van de armaturen is vervaardigd uit één stuk en verstevigd met 3 stalen stangen. Hierdoor is in één handeling het armatuur te openen of te sluiten.

Daarnaast is het mogelijk om de armaturen met verschillende opties te verkrijgen. Zo zijn de SPORT-O en SPORT-I  LED DALI dimbaar verkrijgbaar en is er een mogelijkheid tot nood integratie.

Het LED armatuur heeft een levensduur van 50.000 uren wat betekent dat dit een uitermate energiezuinig armatuur is. Dit zorgt er voor dat je maandelijks energiekosten zult besparen en de komende jaren geen omkijken naar het armatuur zult hebben.

De SPORT LED armaturen voldoen aan de norm die de Nederlandse NOC/NSF en Duitse DIN18032 hebben gesteld voor sportaccommodaties.

sport-o-led-armatuur

Tafeltennisvereniging

Verlichting in een tafeltenniszaal is uiteraard van groot belang. Daar komt dan ook meer bij kijken dan dat je in eerst instantie zou denken.

Zo zijn naast de armaturen ook de lichtkleur, lichtopbrengst en verblindingsfactor van essentieel belang. Vandaar dat de NTTB hier strenge regels en eisen aan heeft gesteld.

Bij TLight zijn wij gespecialiseerd in het berekenen van lichtplannen voor tafeltenniszalen. Wij hebben niet alleen armaturen van hoge kwaliteit maar nemen ook alle regels en eisen die de NTTB stelt mee in onze lichtplannen.

Inmiddels hebben we al ruim 10 jaar ervaring in het uitlichten van tafeltenniszalen. Dit in nauwe samenwerking met de NTTB en de tafeltennisverenigingen zelf. Waar nodig bezoeken we de locatie, zodat de LED-bedrijfsverlichting helemaal passend en op maat is, geschikt voor de doeleinden van de verschillende ruimtes.

Hieronder vertellen we graag meer over de producten die wij hiervoor hebben ontwikkeld.

ELD.B LED

Het ELD.B LED armatuur is geschikt voor inbouw in systeemplafonds of in gipsplafonds. De behuizing bestaat uit verzinkt plaatstaal voorzien van een witte poedercoating (RAL 9003). De parabolische matte reflector is vervaardigd uit aluminium. Het ELD.B LED armatuur heeft een UGR<19 waardoor het bij uitstek geschikt is voor kantoorruimten, vergaderruimten, bibliotheken, zorgcentra, scholen en natuurlijk tafeltenniszalen.

Het armatuur is optioneel ook dimbaar te verkrijgen. Zo is het LED armatuur DALI dimbaar, maar ook 1-10V te dimmen. Daarnaast is het mogelijk om het LED armatuur te bedienen middels Bluetooth en CASAMBI.

OTA.T LED

OTA.T LED armatuur, geschikt voor zowel directe montage als voor pendelmontage. De behuizing bestaat uit verzinkt plaatstaal voorzien van een witte poedercoating (RAL 9003). De hoog rendement reflector is voorzien van dubbel parabolische matte dwars- en langs lamellen. De OTA.T LED heeft een UGR<19 en is uitermate geschikt voor het gebruik in tafeltenniszalen en overige ruimten waar het licht helder genoeg moet zijn om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, maar niet zorgt voor schittering of verblinding.

Het OTA.T LED armatuur is optioneel ook DALI of 1-10V dimbaar te verkrijgen. Daarnaast is het mogelijk om de lamp te bestellen met een geïntegreerde noodunit. Dit wil zeggen dat bij stroomuitval de verlichting over gaat op een noodaccu. Dit verkleint de kans op paniek en geeft de aanwezigen de mogelijkheid om veilig het pand te verlaten.

Heb jij naar aanleiding van onze blog vragen over de sportarmaturen die wij verkopen? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee om op zoek te gaan naar de perfecte lichtoplossing.

Naast dat LED panelen functioneel zijn, een moderne uitstraling hebben en bijdragen aan energiebesparing. Kunnen ze ook meerwaarde brengen voor een bepaalde sfeer.
Hiervoor hebben wij bij TLight een paneel ontwikkeld waarbij er licht door een foto schijnt. Wij noemen dit fotopanelen of wolkenplafonds. 
Hierdoor krijgt iedere ruimte een andere sfeer of beleving met de functionaliteit van een regulier LED paneel.

Specificaties

De fotopanelen zijn leverbaar met TRIAC, 1-10V of DALI driver en hebben een powerfactor van > 0.95. Ook hebben de panelen een levensduur van 50.000 uren met een waarde van L80B50.

Een eigen foto kiezen

Het mooie aan onze fotopanelen, is dat de klant de foto zelf mag uitkiezen.
Dit kan een foto zijn vanuit eigen beheer of een foto die gekocht is via een rechtenvrij portaal.Daarnaast hebben wij ook foto’s in eigen beheer die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden.

Het belangrijkste is dat de foto bijdraagt aan de sfeer die je wilt uitstralen.
Enkele voorbeelden zijn:  Wolken, bomen, bloemen, dieren, landkaarten, (lucht)ballonnen, landschappen, hemellichamen en natuurlijk is het mogelijk om je eigen bedrijfslogo te gebruiken. 

Mocht je voor een wolkenfoto kiezen dan lijkt het net of je door een dakraam naar buiten kijkt. Je ruimte krijgt hierdoor een aangename ruimtelijke sfeer.

Toepassingen

Fotopanelen zouden in principe in iedere ruimte kunnen passen. Wij hebben al hele leuke projecten mogen opleveren waarbij onze panelen heel mooi tot hun recht zijn gekomen.

Zo hebben we fotopanelen geplaatst in een showroom, een vitaliteitscentrum, tandartspraktijken, sauna (douches) maar ook bij een schoonheidssalon.

Wij geven je hiervan graag een sfeerimpressie via de foto’s hieronder. Daarnaast ben je ook altijd welkom om een kijkje te komen nemen in onze showroom.

fotopaneel zuid afrika
fotopaneel-tropisch

Juwelier van Arensbergen opent na Malden en Gennep een derde filiaal in Boxmeer.
In samenwerking met Megens Elektrotechniek mochten wij de verlichting leveren voor dit prachtige pand.

Voor de etalage van de juwelier zijn onze SINTRA LED armaturen gebruikt. 
De LED spots zijn geïnstalleerd met een 3-fase rail waardoor het uitermate geschikt is voor winkels. De SINTRA LED armaturen zijn zowel draai als kantelbaar en beschikbaar in het wit, grijs en zwart.

Ook zijn er door de gehele zaak LED inbouwspots geplaatst.
Dit geeft de ruimte een moderne en strakke uitstraling maar bied ook de mogelijkheid om bepaalde sieraden of hoekjes extra uit te lichten. Zoals te zien is op de foto’s.

Wij zijn erg trots op het resultaat en willen Megens Elektrotechniek bedanken voor wederom een prettige samenwerking.

Ben jij voor jouw pand ook opzoek naar LED verlichting en zou je hierin geadviseerd willen worden? 
Ons team van professionals helpt hier graag bij.

SINTRA LED

De SINTRA LED is een kantelbare (90°) en draaibare (355°) LED spot voor 3-fase rail. De behuizing bestaat uit aluminium en is voorzien van een witte poedercoating. De SINTRA LED wordt standaard geleverd met een aluminium reflector 33° (7/15W) 40° (27W) en is TRIAC dimbaar.

Kantelbare LED SPOT

In de winkel zijn meerdere LED spots gebruikt. Voor zowel het plafond als de vitrinekasten. Deze moderne spots zorgen ervoor dat de sieraden op een optimale manier worden uitgelicht maar geeft ook flexibiliteit. De LED spots kunnen gericht worden naar wens en geven een moderne en strakke uitstraling.

Wat betekent ‘’bandraster’’?

Bandraster armaturen zijn ontwikkeld voor zogeheten bandraster plafonds. Bij deze plafonds kunnen de wanden achteraf onder het plafond worden geplaatst. Hierdoor is de indeling eenvoudig te wijzigen zonder dat het gehele plafond aangepast moet worden.

Bandraster LED verlichting

Onze bandraster LED armaturen werken hetzelfde en zijn 1-op-1 vervangbaar met de huidige conventionele TL armaturen. Er zijn verschillende opties mogelijk waardoor het armatuur vrijwel altijd voldoet aan de wensen en eisen van onze klanten.

Standaard zijn onze BDRA LED armaturen voorzien van een micro prismatische afscherming en is het armatuur leverbaar in 3000K en 4000K. Aangezien ons bandraster LED armatuur speciaal op projectbasis geproduceerd wordt, is het in vrijwel alle afmetingen leverbaar.

De BDRA LED armaturen worden standaard geleverd inclusief een GST18i3 chassisdeel.

Opties

  • Rooster
  • Opalen afscherming
  • RAL kleuren op aanvraag
  • Luchtsleuven
  • DALI dimbaar
  • 1-10V dimbaar
  • Nood
  • CRI>90
  • 2700K/5700K/6500K
  • Tunable white (2700K-6500K)
  • 2 meter snoer + stekker

Doordat er zo veel opties zijn kun je spreken van maatwerk. Om maatwerk te kunnen leveren moeten wij de (gewenste) situatie leren kennen. Wij gaan daarom graag met je in gesprek om de beste lichtoplossing te vinden.

Wij zijn te bereiken via: verkoop@tlight.nl | 0485 32 59 20.

Een PL-lamp is een compacte fluorescentielamp en tevens insteeklamp. Deze lamp bestaat uit een klein TL-buisje, een lampvoet met vaak een ingebouwde starter.

Het vervangen van PL lampen door de LED alternatieven is niet alleen goed voor de portemonnee. Het neemt ook ergernis weg. PL lampen starten langzaam op. Dit kan als vervelend ervaren worden. Bijvoorbeeld in toiletten. Zeker op plaatsen waar de lamp vaak aan en uit gaat is het beter om voor LED te kiezen. LED lampen kunnen daar veel beter tegen.
Gelukkig is het vervangen van PL lampen eenvoudig bij armaturen waarin PL lampen horizontaal geplaatst zijn. Doordat er bij LED lampen alleen licht uit één zijde komt wordt er extra bespaard op energie.  Middels de draaibare lampvoet kan het licht nu ook gericht worden. De LED alternatieven voor PL lampen zijn tot wel 70% efficiënter!

Bij de aanschaf moet je hierbij wel goed kijken naar het type PL. Op deze pagina leggen we uit waar je allemaal op moet letten.

  1. De lampvoet

Alle types van de PL lampen hebben namelijk een andere lampvoet. Een klein verschil in de vorm of een pinnetje extra maakt een wereld van verschil.

  1. De lichtkleur
  2. Het vervangende wattage

Mocht je toch nog vragen hebben dan helpen we je uiteraard graag.

Neem gerust contact met ons op voor een passend advies.

Pl lampen bevatten het giftige kwik. Als de lamp per ongeluk breekt, ventileer dan direct de ruimte. Lever dit type lamp altijd in bij een Wecycle inzamelpunt. TLight is aangesloten bij Wecycle.

PL-C (Philips) DULUX D (OSRAM)

pl-c-dulux

G24d -1                 10 en 13W
G24d -2                 18W
G24d -3                 26W

G24q-1                  10 en 13W
G24q-2                  18W
G24q-3                  26W

De verschillende lampen kunnen niet uitgewisseld worden. De 2 pin heeft een ingebouwde starter en de 4 pin niet. De PL-C 4 pin wordt ontstoken door het elektronisch VSA.

PL-S (Philips) DULUX S (OSRAM)

G23

2G7

De verschillende lampen kunnen niet uitgewisseld worden. De 2 pin heeft een ingebouwde starter en de 4 pin niet. De PL-C 4 pin wordt ontstoken door het elektronisch VSA.

PL-L (Philips) DULUX L (OSRAM)

2G11                      18, 24, 36, 55, 80W

PL-T (Philips) DULUX T (OSRAM)

GX24d-1                        13W
GX24d-2                        18W
GX24d-3                        26W

GX24q-1                        13W
GX24q-2                        18W
GX24q-3                        26, 32W
GX24q-4                        42W
GX24q-5                        57W

De verschillende lampen kunnen niet uitgewisseld worden. De 2 pin heeft een ingebouwde starter en de 4 pin niet. De PL-C 4 pin wordt ontstoken door het elektronisch VSA.

PL-Q (Philips) CFL SQUARE (OSRAM)

GR8

GR10q

PL-H

2G8-1

PL-R ECO

GR14q-1

DULUX F (OSRAM)

DULUX F (OSRAM)

2G10                      18, 24, 36W

E27


De E27 wordt ook wel ‘dikke fitting’ genoemd. Dit is ook de meest gebruikte fitting. Bekend van de bulb lampen die in de volksmond ook wel ‘peertje’ worden genoemd. Tegenwoordig zijn deze lampen er in alle denkbare vormen te verkrijgen. Deze fitting is een draaifitting. Je schroeft de lamp eenvoudig in het armatuur. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!

  • De E komt van Edison, de ontdekker van de gloeilamp
  • Het nummer 27 staat voor de dikte van de fitting: 27 millimeter.
  • Een E27 fitting is geschikt voor 230V

E14

e14-fitting

E14
De E14 wordt ook wel ‘kleine fitting’ genoemd. Dit is het kleine zusje van de E27. De E14 fitting wordt vooral toegepast bij wat kleinere lampjes. Je ziet ze vaak terug in schemerlampen en spots. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!

  • De E komt van Edison, de ontdekker van de gloeilamp
  • Het nummer 14 staat voor de dikte van de fitting: 14 millimeter.
  • Een E14 fitting is geschikt voor 230V

GU10

GU10
De GU10 fitting is een bajonet fitting. Je steekt de twee paddenstoelvormige pinnetjes in de fitting en draait een kwartslag naar rechts. Geen centje pijn. De GU10 fitting wordt vaak toegepast bij spotjes. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!

  • GU10 wil zeggen dat de pinnetjes 10 millimeter van elkaar af staan.
  • De pinnen van een GU10 fitting zijn 6 millimeter lang
  • Dit type fitting komt voornamelijk voor bij spots
  • De GU10 fitting is geschikt voor 230V

GU 5.3

GU5.3
De GU5.3 fitting is een steekfitting. Je steekt de twee dunne en korte pinnetjes van de lamp in de fitting van het armatuur. Deze pinnetjes staan 5.3 millimeter van elkaar af. Vandaar de naam.

De GU5.3 fitting wordt vaak toegepast bij spotjes. Omdat het 12V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen níet altijd 1 op 1 vervangen voor LED. 12V lampen hebben altijd een omvormer (trafo) of in het geval van een LED lamp een speciale LED driver nodig. Deze omvormers hebben altijd een onder- en een bovengrens. De ondergrens oftewel de minimale belasting en de bovengrens of maximale vermogen mogen niet overschreden worden. Bijvoorbeeld: De Driver is geschikt voor 10-200W. Er moet, om de installatie goed te laten werken, minimaal 10W aan lampen aangesloten worden op de driver én niet meer dan 200W.

Mocht je de LED lampen willen dimmen dan moet hiervoor bij de aanschaf van de driver én de lampen rekening gehouden worden dat beiden geschikt zijn voor dimmen.

 12V systemen zijn beter toe te passen in keukens, badkamers of andere vochtige ruimtes. Dit komt omdat 12V verlichting beter bestand is tegen kortsluiting en dus veiliger.

  • 3 pinnetjes staan 5.3mm uit elkaar
  • 3 werken enkel op 12V
  • 3 hebben altijd een omvormer nodig
  • Lampen met een GU5.3 Fitting worden ook wel MR16 genoemd naar de veel gebruikte vorm.

GU 4

GU4      
Lichtbronnen met een GU4 fitting worden weinig gebruikt. Toch kom je ze nog weleens tegen in een afzuigkap of bureaulamp. Omdat deze lampen op 12V werken is er een geschikte omvormer nodig.

  • GU4 pinnetjes staan 4millimeter uit elkaar
  • GU4 werken enkel op 12V
  • GU4 hebben altijd een omvormer nodig
  • Spotjes met een GU4 fitting hebben vaak de MR11 vorm

G5

Een G5 fitting kom je tegen bij T5 TLbuizen, de dunne TL buisjes met een diameter van 16millimeter. De afstand tussen de pinnetjes is 5 millimeter. Bij het vervangen van TL buizen in een bestaand armatuur, kan je ervoor kiezen om het voorschakelapparaat te verwijderen. Dit geeft nog meer besparing op de stroomkosten.

  • LED TL buizen hebben geen voorschakelapparaat nodig.
  • LED TL buizen kunnen worden aangesloten op 230V

G13

Een G13 fitting kom je tegen bij T8 TL buizen, de meest gebruikte TL buizen met een diameter van 26 millimeter. De afstand tussen de pinnetjes is 13 millimeter. Bij het vervangen van TL buizen in een bestaand armatuur, kan je ervoor kiezen om het voorschakelapparaat te verwijderen. Dit geeft nog meer besparing op de stroomkosten.

  • LED TL buizen hebben geen voorschakelapparaat meer nodig.
  • LED TL buizen kunnen worden aangesloten op 230V

G9

g9-fitting

Een G9 lamp heeft een steekfitting met twee lusjes. Deze staan 9 millimeter van elkaar. Lampen met een G9 fitting kom je vaak tegen in kleinere wand- of plafondlampen.

  • Lichtbronnen met een G9 fitting kunnen aangesloten worden op 230V

R7s

Lampen met een R7s fitting zijn verkrijgbaar in 230V maar ook in verschillende laagspanningsversies. Deze staaflampen zijn niet zomaar in ieder armatuur te plaatsen. De lamp moet passen bij de omvormer. R7s Ledlampen zijn ook verkrijgbaar in een dimbare variant.

  • R7s halogeen lampen produceren heel veel warmte.
  • R7s lampen zijn er in verschillende lengtes
  • R7s lampen hebben vaak een omvormer nodig
  • R7s Ledlampen werken op 230V
  • R7s Ledlampen produceren veel minder warmte en zijn daardoor extra zuinig

G53

Lampen met een G53 fitting hebben twee pinnetjes die 53 millimeter uiteen staan. Het gaat om 12V lampen dus er is een omvormer nodig. De lampen zelf hebben vrijwel altijd een diameter van 111 millimeter. Dit is vaak ook terug te zien in de naamgeving van de lamp.

GX53

Lampen met een GX53 fitting hebben twee paddenstoelvormige pinnetjes die 53 millimeter uiteen staan. De lamp wordt vastgezet in de fitting door een kwartslag rechtsom te draaien.

Vanaf 1 januari 2023 is het verboden te werken in een kantoorgebouw dat niet ten minste voldoet aan energielabel C.
Het primaire fossiele energieverbruik van een kantoor mag dan maximaal 225kWh per m2 per jaar bedragen. Houd je je niet aan de nieuwe regel? Dan moet je het pand verlaten of de verhuur stopzetten. Bij verkoop dreigt er een riante boete.

Wet en regelgeving over duurzaamheid

Het Energieakkoord voor duurzame groei dat uit 2013 stamt, was de aanzet voor de duurzaamheidsbeweging. Daar kwam het regeerakkoord uit 2017 nog overheen met als doelstelling de CO2-uitstoot met 49% te verlagen. In 2019 is daar nog eens het bekende Klimaatakkoord achteraan gekomen waarin beschreven staat dat voor 2030 praktisch elk gebouw een energielabel C en voor 2050 een energielabel A dient te hebben.

Wat kun je doen om je bedrijfspand te verduurzamen?

Om energielabel C-proof te worden kan je de isolatie en het verwarmen en koelen van het pand aanpakken. Wij kunnen je daarnaast helpen met de aankoop van energiezuinige LED verlichting. Een eenvoudige manier om te bezuinigen en een hogere energieklasse te bereiken. LED verlichting is niet alleen energiezuinig, het heeft ook een langere levensduur. Daarnaast bespaar je ook nog eens op de onderhoudskosten. Wij hebben een ruim assortiment en onze verkopers helpen je graag bij het kiezen.

Voorkom dus dat je voor 2023 geen energielabel C hebt. Bespaar jezelf hiermee dat je een boete van maximaal 81.000 euro krijgt of zelfs je pand moet sluiten. Daarnaast geef je ook jouw bedrijfspand gelijk een modernere uitstraling.
 

De Stichting Multifunctioneel Centrum Oelbroeck verhuurt ruimtes aan verenigingen en niet commerciële instellingen. Het podium, de grote zaal, en de diverse vergaderruimtes en zaaltjes kunnen zowel afzonderlijk als gezamenlijk worden gehuurd.

In samenwerking met Megens Elektrotechniek hebben wij mogen bijdragen aan de vernieuwing van Oelbroeck.
Onze lichtadviseur heeft een lichtberekening op maat gemaakt om de waardes en lichtverdeling uit te rekenen. Na aanleiding van dit lichtplan op maat hebben wij de LED verlichting mogen leveren en heeft Megens de armaturen geïnstalleerd. 

Zie hieronder het prachtige resultaat en de armaturen die gebruikt zijn in het project.

22 april is er een feestelijke opening om het prachtige, gerenoveerde pand te bewonderen. 

bibliotheek-oelbroeck
vergaderzalen

LPOD LED paneel

Onze A-kwaliteit LED panelen zijn uitermate geschikt voor zowel inbouw als opbouw, middels een opbouwframe in kantoren, klaslokalen, kleedruimten, gangen, vergaderruimten en showrooms.

DLR LED

LED downlighter geschikt voor inbouw. De behuizing bestaat uit aluminium (RAL 9003) en is voorzien van een gefacetteerde reflector. De DLR LED heeft een stralingshoek van 60 graden en is leverbaar met een diameter van 145mm, 170mm, 190mm en 230mm. De kleurtemperatuur is instelbaar in 3000K, 4000K en 5700k.

Wat is een explosie?

Een explosie is een (zeer)snelle verbranding van een brandstof.
Voor een explosie zijn alle 5 de zijden van de brandvijfhoek benodigd.

brandvijfhoek

  • Zuurstof
  • Brandstof
  • Mengverhouding (tussen zuurstof en brandstof)
  • Ontstekingsenergie/ontbrandingstemperatuur
  • Katalysator, is een stof die de brand kan versnellen of vertragen
ATEX

Het begrip ATEX heeft betrekking op alle situaties waar kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. De afkorting ATEX is afkomstig van de Franse woorden ATmosphère EXplosible. Een explosiegevaarlijke omgeving. Bedrijven die werken in explosiegevaarlijke omgevingen moeten maatregelen nemen om hun werknemers op een veilige manier te kunnen laten werken. Hiervoor zijn twee ATEX normen opgesteld.

Deze normen beschrijven onder andere de veiligheidseisen waar werkgevers of eigenaren van ATEX-installaties aan moeten voldoen. Hierbij kan je denken aan het indelen van ATEX zones, een overzicht maken van de aanwezige explosieve stoffen, opleiden en certificeren van personeel en natuurlijk op de juiste manier aanleggen, inspecteren en onderhouden van hun installaties. Dit wordt omschreven in ATEX richtlijn 153 (1999/92/EG en voorheen ATEX 137)

In de tweede ATEX richtlijn, ATEX richtlijn 114 (2014/34/EU en voorheen ATEX 95) staat aan welke normen apparatuur moet voldoen die gebruikt worden in explosiegevaarlijke omgevingen. Producten die voldoen aan de eisen van de ATEX 114 richtlijn zijn te herkennen aan het CE logo in combinatie met het onderstaande logo.

Explosiegevaarlijke gebieden moeten duidelijk gemarkeerd worden met een waarschuwingsdriehoek met de letters EX

Markeringen

Explosieveilige producten zijn ingedeeld in verschillende veiligheidsklassen. Zo wordt er eerste een splitsing gemaakt tussen ondergronds en bovengronds gebruik. Dit wordt aangegeven met een romeinse I (ondergronds) of II (bovengronds)

Vervolgens wordt aangegeven voor welke verschillende brandstoffen het armatuur geschikt is gassen, dampen en nevels enerzijds en stof anderzijds.

Gassen dampen en nevels zijn ingedeeld in 3 verschillende zones. Zone 0 / zone 1 / zone 2. Vaste stoffen worden ook in 3 verschillende zones. Zone 20 / zone 21 / zone 22 waarbij de eerstgenoemde zone de hoogste veiligheidsklasse is.

Indeling van explosieveilige apparatuur conform de ATEX richtlijnen

Product classificatie

Brandbaar medium

Kans op een explosieg-evaarlijke atmosfeer en de duur daarvan

Classificatie van gevaarlijke gebieden

Materieel groep

Materieel categorie

Product beschermings-niveau (EPL)

Gassen, dampen, nevels

Voortdurend, frequent of gedurende langere periode

>1000 uur per jaar

>10% bedrijfsuur

Zone 0

II

1G

Ga

Gassen, dampen, nevels

Aanzienlijk bij normaal gebruik 10 tot 1000 uur per jaar 0,1% tot 10% bedrijfsuur

Zone 1

II

1G, 2G

Ga, Gb

Gassen, dampen, nevels

Gering en alleen voor korte tijd 
<10 uur per jaar
<0,1% bedrijfsuur

Zone 2

II

1G, 2G, 3G

Ga, Gb, Gc

Stof

Voortdurend, frequent, of gedurende langere perioden
>1000 uur per jaar
>10% bedrijfsuur

Zone 20

II

1D

Da

Stof

Aanzienelijk bij normaal gebruik 10 tot 1000 uur per jaar 0,1% tot 10% bedrijfsuur

Zone 21

II

1D, 2D

Da, Db

Stof

Gering en alleen voor korte tijd 
<10 uur per jaar
<0,1% bedrijfsuur

Zone 22

II

1D, 2D, 3D

Da, Db, Dc

Na de letters Ex volgt er een lettercombinatie waarmee de wijze van  bescherming aangeduid wordt. 

Code

Beschermingswijze

Geschikt voor zone

Ex d

Drukvast

1, 2

Ex e

Verhoogde veiligheid

1, 2

Ex ia
Ex ib
Ex ic
Ex iaD
Ex ibD
Ex icD

Intrinsiek veilig

0, 1, 2
1, 2
2
20, 21, 22
21, 22
22

Ex ma
Ex mb
Ex mc
Ex MaD
Ex MbD
Ex mcD

Ingegoten

0, 1, 2
1, 2
2
20, 20, 22
21, 22
22

Ex p

Overdruk

1, 2
21, 22

Ex q

Zandvulling

1, 2

Ex o

Olievulling

1, 2

Ex nA

Niet vonkend

2

Ex ta
Ex tb
Ex tc

Bescherming door behuizing

20, 21, 22
21, 22
22

De gas en stofgroepen worden weergegeven met codes IIA, IIIA, IIB, IIIB of IIC, IIIC
Voor gasgroepen zijn er minimum ontstekingsenergieën bepaald.
Voor stofgroepen worden de categorieën vastgesteld aan de hand van de grote van stofdeeltjes en de geleidbaarheid ervan.

Gasgroepen

IIA: Ontstekingsenergie 200uJ (bijv. butaan, propaan, kerosine)
IIB: Ontstekingsenergie 60uJ (bijv. ethyleen, zwavelwaterstof, ethylether)
IIC: Ontstekingsenergie 20 uJ (bijv. acetyleen, waterstof)

Stofgroepen

IIIA: Vaste stoffen met een deeltjesgrootte > 0,5mm (bijv. graanstof)
IIIB: Niet-geleidende vaste stoffen met een deeltjesgrootte < 0,5mm (bijv. steenkool stof)
IIIC: Geleidende vaste stoffen met een deeltjesgrootte < 0,5 mm (bijv. metaal stof)

Temperatuurklasse

Iedere brandstof-luchtmengsel heeft zijn eigen ontstekingstemperatuur. Deze temperatuur is de minimale temperatuur waarmee het mengsel ontstoken kan worden. De temperatuur die op het armatuur wordt weergegeven moet altijd lager zijn dan de ontstekingstemperatuur van het brandstof-luchtmengsel.
Gasexplosieveilig materiaal is ingedeeld in temperatuurklasse.

  • T1 – 450 °C
  • T2 – 300 °C
  • T3 – 200 °C
  • T4 – 135 °C
  • T5 – 100 °C
  • T6 –  85 °C

Stofexplosieveilig materiaal is niet ingedeeld in temperatuurklassen. Hierbij wordt de maximale oppervlakte temperatuur (verplicht) op het label of de tekstplaat benoemd.

TLight assortiment

Binnen het TLight assortiment hebben wij enkele explosieveilige armaturen opgenomen. Acquex LED, Strongex LED, Orex LED en de Kratex LED

Acquex Led (voorbeeld)

Ex II 3 G Ex nA IIC T6 Gc
  • II = categorie II – Bovengrondse installatie
  • 3G = Categorie 3 Gas
  • Ex = Explosieveilig
  • nA = Beschermingswijze: non arcing, niet vonkend: alleen geschikt voor normaal niet vonkend materieel.
  • IIC = Gasgroepen, ontstekingsenergie 20 uJ
  • T6 = Temperatuurklasse: Maximaal toelaatbare oppervlakte temperatuur 85 °C
  • Gc= EPL (Explosion Protection Level) Gering en alleen voor korte tijd <10uur per jaar <0,1% bedrijfsduur

Ex II 3 D Ex tc IIIC T85ºC Dc IP66

  • II = categorie II – Bovengrondse installatie
  • 3D = Categorie 3 stof (Dust)
  • Ex = Explosieveilig
  • t = Beschermingswijze: tight – ofwel beveiliging door behuizing
  • IIIC = Geleidende <1000 Ohm vaste stoffen < 0.5mm  
  • T85 ºC = Maximale oppervlakte temperatuur van 85°C
  • Dc = EPL (Explosion Protection Level) Gering en alleen voor korte tijd <10uur per jaar <0,1% bedrijfsduur

IP66= IP klasse 66

Kratex LED
EX II 2 G Ex db IIC T6 Gb
EX II 2 D Ex tb IIIC T85 Db

ACQUEX LED

II 3G Ex nA IIC T6 Gc

II 3G Ex nA IIC T6 Gc II 3D Ex tc IIIC T85 Dc IP66

Orex 1
Ex II 2G Ex eb mb op is IIC T5 Gb
Ex II 2D Ex tc op is IIIC T105 Db

Ex II 3G Ex ec op is IIC T5 Gb
Ex II 3D Ex tc op is IIIC T105 Dc

Orex 2
Ex II 3D Ex tc op is IIIC TX Dc
Ex II 3G Ex ec op is IIC TX Gc
Ex II 2D Ex tb op is IIIC TX Db