Anti-paniekverlichting is een onderdeel van de noodverlichting. De bekende groene bordjes die de vluchtroute aanwijzen heeft iedereen weleens zien hangen. Hiernaast bestaat er ook verlichting die blijft werken bij stroomuitval. Deze lampen zijn voorzien van hun eigen noodstroomvoorziening in de vorm van een accupack. Je kan ervoor kiezen om deze lampen altijd te laten branden. Ook is het mogelijk om ze pas aan te laten gaan als de stroom uit is gevallen. In de noodstand geven deze lampen ten minste 1 lux op vloerhoogte.

Het doel van anti-paniekverlichting is tijdens een ontruiming veilig je weg te vinden. Binnen 15 seconden na onderbreking van de stroom begint de verlichting te werken. Met de door ons bijgeleverde accu’s blijven de lampen 3 uur branden. Ruim voldoende om op tijd een veilig heenkomen te vinden.

Is anti-paniekverlichting verplicht?

Als een ruimte groter dan 60m2 is, dan moet er volgens de wet anti-paniekverlichting aanwezig zijn. Denk hierbij aan grote vergaderruimtes, kantines en restaurants, bioscopen en klaslokalen.
Ook als de ruimte kleiner is dan 60m2 kan het verstandig zijn om een noodspotje te plaatsen. Zeker als er geen natuurlijk licht in de ruimte valt. Mocht om welke reden dan ook de elektriciteit uitvallen dan voorkomt een klein spotje al snel veel leed en paniek.

Bedenk wel dat de accu’s na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Deze moeten jaarlijks gecontroleerd worden en iedere vier jaar worden vervangen. De accu’s in onze armaturen zijn voorzien van een handige sticker om na iedere controle af te paraferen. 

Welke lampen met anti-paniekfunctie bieden wij aan?

In theorie kan elke lamp die als vluchtwegverlichting gebruikt wordt ook gebruikt worden als anti-paniekverlichting. Toch wordt er vaak voor specifieke lampen gekozen, omdat de eisen voor de lichtsterkte verschillen. Vluchtwegverlichting moet op vloerhoogte 1 lux zijn. Bij anti-paniekverlichting is 0,5 lux al voldoende. Wij hebben onder andere  LED-panelen, LED-downlighters, LED-montagebalken, LED-lichtlijnen, LED-sporthalverlichting en LED-plafonnieres met nood-uitvoering.

Bovenstaande voorbeelden zijn ook beschikbaar in diverse andere kleuren, maten, vermogens, en lichtkleuren. Tevens zijn deze producten Adels AC 166 stekerbaar te leveren.  Vraag onze verkopers naar de mogelijkheden.