Vaak komt de vraag voorbij of LED verlichting dimbaar is of niet. Er bestaan verschillende manieren om led verlichting te dimmen. Het belangrijkste is dat je de juiste combinatie van led lamp en dimmer hebt. In de product specificaties staat vaak aangegeven of een lamp dimbaar is. Daarnaast zijn er drie veelvoorkomende manieren om led te dimmen. Hieronder een rijtje van die drie technieken:

  • Fase aan- en afsnijding
  • 0-10V, 1-10V (analoog dimmen)
  • DALI

Voor de eerste wijze, dimmen via vermogenscomponent, volstaat een standaard 3-aderige elektriciteitskabel. Voor de andere twee moet er een 5-aderige kabel voorzien worden.

Fase aan- en afsnijding

Fase aan- en afsnijding is een dimtechniek op basis van de stroomdraden die vaak gebruikt wordt voor halogeenlampen en gloeilampen. Onderstaande voorbeelden zullen dit duidelijk maken.

Fase aansnijding (leading edge)

Bij een fase aansnijding wordt de spanning pas een bepaalde tijd na de nuldoorgang (kruising van de sinuscurve met de horizontale as) doorgegeven. Enkel het laatste deel van de curve is actief. Deze wachttijd kan worden bepaald door een simpele weerstand-condensator of vanuit digitale schakelingen. Deze dimtechniek is geschikt voor inductieve en resistieve lasten (klassieke magnetische ballast).

Fase afsnijding (trailing edge)

Bij een fase afsnijding wordt de spanning voor het einde van de sinuscurve uitgeschakeld, zodat enkel het eerste deel actief is. Deze dimtechniek wordt gebruikt bij capacitieve lasten (EVSA). Zie onderstaande foto. 

Fase aan- en afsnijding

Soms is zowel fase aan- als afsnijding mogelijk. Deze curve combineert de voorgaande:

1-10 V (analoog)

1-10V wordt gewoonlijk analoog dimmen genoemd. Bij deze dimtechniek wordt een gelijkspanning naar de driver gestuurd die de LED’s dan dimt, afhankelijk van de spanning. 10 V staat gelijk met het maximumniveau (100%) en 1 V met het minimumniveau van 10%.

0-10 V

Deze techniek geeft een signaal tussen 0 en 10 V. De output van de lamp wordt geschaald zodat bij een spanning van 10 V er een 100% lichtsterkte is, en bij 0 V de allerlaagste lichtintensiteit.

DALI

DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het is een internationale standaard die vastlegt hoe een verlichtingsinstallatie dient te communiceren met regel- en stuursystemen. Belangrijk om te weten is dat DALI onafhankelijk is van fabrikanten. Het is dus mogelijk om componenten van verschillende merken in hetzelfde systeem te gebruiken.
Elk systeem bestaat uit een controller en max. 64 verlichtingscomponenten, zoals een voorschakelapparaat. Ieder van deze componenten krijgt een uniek adres. De controller kan deze componenten sturen, omdat het DALI systeem data kan verzenden en ontvangen. DALI is dimbaar van 0-100%.

Inbouwdimmers

Er zijn twee soorten inbouwdimmers: draai- of drukknop. Een draaiknopdimmer kan je indrukken om de verlichting aan of uit te zetten, en aan de knop draaien om de lichtintensiteit te kiezen. Een drukknop werkt volgens hetzelfde aan/uit principe. Om de lichtintensiteit te regelen, moet je echter de knop inhouden. 

Voordelen van het dimmen van je LED verlichting

Er zijn verschillende redenen waarom je de LED verlichting zou willen dimmen. Maar wat zijn de voordelen om deze verlichting te dimmen? Hieronder een rijtje met voordelen:

  • Je kunt zelf naar wens de hoeveelheid licht regelen → meer of minder licht waardoor je sfeer in een ruimte creëer
  • Lager energieverbruik → minder licht betekent een lager energieverbruik 
  • Verlengen van de levensduur → geregeld dimmen van het licht betekent minder verbruik wat maakt dat de lamp een langere levensduur heeft 

Kortom het dimmen van led verlichting is erg handig. Wanneer je een boek leest is fel licht prettiger dan wanneer je bezoek hebt. Wij adviseren je graag in het maken van de juiste licht keuzes! Om zeker te weten of de LED verlichting dimbaar is of niet, bekijk je de product specificaties. Twijfel je of de LED verlichting dimbaar is? Neem gerust contact met ons op!