De UGR waarde, ook wel Unified Glare Rating, ook wel verblindingsfactor genoemd. Is een getal dat iets zegt over de hinder die je ondervindt aan verlichting. Hoe lager deze waarde is, hoe minder last je hebt van verblinding. 

De NEN-EN 12464-1 is een Europese norm voor de verlichtingseisen op werkplekken en openbare ruimten. De norm heeft als doel dat met de juiste verlichting werknemers beter zullen presteren en lekkerder in hun vel zitten.

In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding en de kleurweergave. Zo zijn er in de normering grenzen vastgelegd voor de verblinding, zoals de helderheid van de armaturen en lampen, de mate van reflectie in de werkruimte en de UGR-waarde.

Wanneer je bijvoorbeeld op je werkplek hinder ondervindt aan licht, heeft dit effect op je productiviteit en kan het klachten als hoofdpijn en vermoeidheid teweeg brengen. Daarnaast is te weinig licht ook niet goed. Vandaar dat de NEN-EN 12464-1 ook aanbevelingen heeft gegeven voor bepaalde ruimtes.

Aanbevelingen

UGR<10 geen verblinding
UGR<16 geschikt voor nauwkeurig werk
UGR<19 aanbevolen voor kantoren

Directe hinder komt voor wanneer je direct in een lamp kijkt en indirecte hinder is wanneer het licht wordt gereflecteerd via bijvoorbeeld de muur of een bureau. Zo is kleur in een bepaalde ruimte heel belangrijk voor de verblindingsfactor. Wanneer je in een witte ruimte zit weerkaatst de kleur meer dan wanneer je in een zwarte ruimte zit. Bij het maken van een lichtplan moet je hier dus rekening mee houden. 

Tegenwoordig wordt er bij de productie van lichtarmaturen al rekening gehouden met de UGR waarde. Zo worden lichtarmaturen bijvoorbeeld ontwikkeld met een rand of een kap waardoor het licht een bepaalde kant op zal schijnen.

lpod >19 geschikt voor kantoren

klik hier om ons assortiment in UGR <19 panelen (geschikt voor kantoren) te bekijken