Een goed verlichte werkplek is erg belangrijk voor het welzijn van werknemers. Het zorgt ervoor dat werknemers minder vaak ziek zijn, een beter humeur hebben en betere prestaties leveren. Goed licht draagt daarnaast ook bij aan de veiligheid op werkplekken. Het is daarom belangrijk om ook de overige ruimtes in bedrijfspanden goed te verlichten. Om die reden is hier een Europese norm voor aangenomen die NEN-EN 12464-1 heet.

De NEN-EN 12464-1 (Nederlandse norm) is een Europese norm voor de verlichtingseisen op werkplekken en openbare ruimten. Met de juiste verlichting zullen de werknemers beter kunnen presteren, lekkerder in hun vel zitten en minder vaak ziek zijn. Het doel van de NEN-EN 12464-1 is dan ook dat men op veilige en comfortabele manier kan werken. De richtlijn geldt onder andere voor kantoren, magazijnen, maar ook voor openbare plekken, zoals een school of een ontvangsthal in een hotel. Voor iedere werkplaats gelden andere richtlijnen en aanbevelingen voor een goede en veilige verlichting.

In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding en de kleurweergave. Zo zijn er in de normering grenzen vastgelegd voor de verblinding, zoals de helderheid van de armaturen en lampen, de mate van reflectie in de werkruimte en de UGR-waarde.

In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding en de kleurweergave.

bron: NEN