Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Twee led lampen kunnen beide 3000K hebben, maar desondanks anders worden waargenomen qua kleur. Op microscopisch niveau is geen enkele led verlichting hetzelfde. Bovendien kunnen de kleurvariaties groot zijn waardoor nauwkeurige selectie noodzakelijk is. Sinds 1 september 2013 is het in Europa verplicht kleurafwijkingen te benoemen. Het uitdrukken van kleurafwijkingen wordt gedaan in Macadam steps (SDCM) getallen.

Kleurafwijkingen worden gemeten en uitgedrukt in een MacAdam steps (SDCM – Standard Deviation of Color Matching), ook wel MacAdam ellips genoemd. Hoe hoger de kleurafwijking van het standaard is, des te hoger is het SDCM getal. 4-5 SDCM is waarneembaar met het blote oog, 1-3 SDCM niet.

De MacAdam ellips

 

Grafiek MacAdam-Ellipse
De ellips geeft kleurafwijkingen weer

 

Deze ellips is ontwikkeld en vernoemd naar wetenschapper David MacAdam. Hij experimenteerde met kleurperceptie en verschillen in chromaticiteit, of kleurkwaliteit. Daarna bracht hij de resultaten over naar een CIE-chromaticiteitsdiagram dat sinds 1931 in gebruik is.

De stappen beschrijven verschillende graden van zichtbaarheid. Als er kleurverschillen zijn binnen slechts één stap van de MacAdam-ellips, dan zijn ze niet herkenbaar voor het menselijk oog. Zelfs met twee of drie stappen (3 SDCM) zullen variaties nauwelijks merkbaar zijn. Het volgende tabel geeft een overzicht:

MacAdam steps (SDCM) Zichtbaarheid
1 SDCM Bijna geen zichtbare afwijkingen
2 SDCM Afwijkingen zijn zichtbaar met instrumenten
3 SDCM Enkele afwijkingen zijn zichtbaar met het menselijk oog
4 SDCM Zichtbare afwijkingen
5 SDCM Sterk zichtbare afwijkingen

 

Kortom zijn SDCM getallen ontwikkeld om kleurverschil in LED verlichting uit te drukken. Heb je verder nog vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.