Lampen zijn te verkrijgen in alle kleuren van de regenboog. Toch is het niet gebruikelijk om je kantoor van een rode lichtkleur te voorzien of in de sporthal een groene lamp op te hangen. De meeste lampen geven een witte lichtkleur. Toch, als je goed gaat kijken, zit hier een wereld van verschil tussen. Het ene witte licht is het anderen niet. Voor een romantisch avondje op de bank is er bijvoorbeeld een wat warmer (roder) wit licht. Voor een kantoor waar technische tekeningen worden gemaakt valt de keuze vaak voor een helder wit licht. Om aan te geven welke kleur de lamp uitstraalt wordt in de verlichtingswereld gebruik gemaakt van kleurtemperaturen.

Kleurtemperaturen

Kleurtemperaturen worden uitgedrukt in Kelvin (K). Dit heeft niets te maken met de temperatuur die de lamp produceert. Het geeft puur aan welke kleur je ziet. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘kouder’ het licht is.

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?

1700-2700K (Zeer) warm wit

Zeer warm licht. Geschikt voor woonkamers, restaurants en hotels. Deze kleur creëert een gezellige sfeer.

3000K Warm wit

Warm wit licht zorgt voor een aangename werksfeer. Geschikt voor kantoren maar ook voor winkels waar de factor ‘gezelligheid’ een toegevoegde waarde kan hebben.

4000k (neutraal) wit

Neutraal wit licht geeft een wat actievere sfeer. Deze lichtkleur kan ook prima in kantoren worden toegepast. In verschillende woonruimtes zoals keukens en toiletten kom je deze lampen vaak tegen. Voor grote ruimtes zoals sporthallen en veehouderijen  wordt bijna altijd voor 4000k gekozen.

6500k Daglicht

Koelere daglichtlampen worden gebruikt om de concentratie te verbeteren. Magazijnen, productieomgevingen en kantoren zijn voorbeelden waar deze lampen toe te passen zijn. Uiteraard blijft het een kwestie van smaak. De keuze voor kleurtemperatuur is niet vastgelegd in wetten en regels.

Kleurcode

Vroeger, in de tijd van de oude vertrouwde TL-buis stond er altijd een kleurcode op lampen. Een drie cijferige code om de kleurcode aan te geven. Laten we als voorbeeld de kleurcode 830 (acht-dertig) nemen. Het ‘dertig’ stukje geeft de kleurtemperatuur in K aan. In dit geval betreft het een lamp met 30’00 K. De ‘acht’ geeft de CRI waarde aan, namelijk CRI80. CRI is een afkorting die staat voor Color Rendering Index of kleurweergave-index. Deze waarde geeft aan hoe ‘kleurecht’ de lamp is.

Hoe hoger de waarde hoe nauwkeuriger de lamp kleuren weergeeft in vergelijking met daglicht. Een CRI van 100 geeft kleuren weer zoals in daglicht. Een CRI onder 70 is met het menselijk oog duidelijk afwijking zichtbaar. Niet handig als je bijvoorbeeld een rode trui in de winkel past en buiten de winkel blijkt het kledingstuk toch een andere kleur te hebben. Of het moment dat je de zojuist geschilderde vrachtwagen de spuitcabine uit laat rollen…