De E27 wordt ook wel ‘dikke fitting’ genoemd. Dit is ook de meest gebruikte fitting. Bekend van de bulb lampen die in de volksmond ook wel ‘peertje’ worden genoemd. Tegenwoordig zijn deze lampen er in alle denkbare vormen te verkrijgen. Deze fitting is een draaifitting. Je schroeft de lamp eenvoudig in het armatuur. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!
E14
De E14 wordt ook wel ‘kleine fitting’ genoemd. Dit is het kleine zusje van de E27. De E14 fitting wordt vooral toegepast bij wat kleinere lampjes. Je ziet ze vaak terug in schemerlampen en spots. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!
GU10
De GU10 fitting is een bajonet fitting. Je steekt de twee paddenstoelvormige pinnetjes in de fitting en draait een kwartslag naar rechts. Geen centje pijn. De GU10 fitting wordt vaak toegepast bij spotjes. Omdat het 230V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen 1 op 1 vervangen voor LED. Super eenvoudig!
GU5.3
De GU5.3 fitting is een steekfitting. Je steekt de twee dunne en korte pinnetjes van de lamp in de fitting van het armatuur. Deze pinnetjes staan 5.3 millimeter van elkaar af. Vandaar de naam.
De GU5.3 fitting wordt vaak toegepast bij spotjes. Omdat het 12V lampen zijn kan je gloei-, spaar-, en halogeenlampen níet altijd 1 op 1 vervangen voor LED. 12V lampen hebben altijd een omvormer (trafo) of in het geval van een LED lamp een speciale LED driver nodig. Deze omvormers hebben altijd een onder- en een bovengrens. De ondergrens oftewel de minimale belasting en de bovengrens of maximale vermogen mogen niet overschreden worden. Bijvoorbeeld: De Driver is geschikt voor 10-200W. Er moet, om de installatie goed te laten werken, minimaal 10W aan lampen aangesloten worden op de driver én niet meer dan 200W.
Mocht je de LED lampen willen dimmen dan moet hiervoor bij de aanschaf van de driver én de lampen rekening gehouden worden dat beiden geschikt zijn voor dimmen.
12V systemen zijn beter toe te passen in keukens, badkamers of andere vochtige ruimtes. Dit komt omdat 12V verlichting beter bestand is tegen kortsluiting en dus veiliger.
GU4
Lichtbronnen met een GU4 fitting worden weinig gebruikt. Toch kom je ze nog weleens tegen in een afzuigkap of bureaulamp. Omdat deze lampen op 12V werken is er een geschikte omvormer nodig.
Een G5 fitting kom je tegen bij T5 TLbuizen, de dunne TL buisjes met een diameter van 16millimeter. De afstand tussen de pinnetjes is 5 millimeter. Bij het vervangen van TL buizen in een bestaand armatuur, kan je ervoor kiezen om het voorschakelapparaat te verwijderen. Dit geeft nog meer besparing op de stroomkosten.
Een G13 fitting kom je tegen bij T8 TL buizen, de meest gebruikte TL buizen met een diameter van 26 millimeter. De afstand tussen de pinnetjes is 13 millimeter. Bij het vervangen van TL buizen in een bestaand armatuur, kan je ervoor kiezen om het voorschakelapparaat te verwijderen. Dit geeft nog meer besparing op de stroomkosten.
Een G9 lamp heeft een steekfitting met twee lusjes. Deze staan 9 millimeter van elkaar. Lampen met een G9 fitting kom je vaak tegen in kleinere wand- of plafondlampen.
Lampen met een R7s fitting zijn verkrijgbaar in 230V maar ook in verschillende laagspanningsversies. Deze staaflampen zijn niet zomaar in ieder armatuur te plaatsen. De lamp moet passen bij de omvormer. R7s Ledlampen zijn ook verkrijgbaar in een dimbare variant.
Lampen met een G53 fitting hebben twee pinnetjes die 53 millimeter uiteen staan. Het gaat om 12V lampen dus er is een omvormer nodig. De lampen zelf hebben vrijwel altijd een diameter van 111 millimeter. Dit is vaak ook terug te zien in de naamgeving van de lamp.
Lampen met een GX53 fitting hebben twee paddenstoelvormige pinnetjes die 53 millimeter uiteen staan. De lamp wordt vastgezet in de fitting door een kwartslag rechtsom te draaien.
De Groote Heeze 33B
6598 AV Heijen
Wil je op de hoogte blijven over activiteiten van TLight, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Inschrijven