Er zijn LED lampen die je zo in het stopcontact kan steken. Deze lampen werken op 230 Volt. Vaak zit hier dan al een driver in de lamp verstopt. Deze lampen hebben dan geen driver meer nodig. Vrijwel alle andere LED lampen hebben een driver nodig.

Wat doet een LED driver?

Een driver is een apparaatje dat de LED voorziet van de juiste hoeveelheid stroom of spanning.
Omdat  niet iedere LED chip hetzelfde is moet er een passende driver bij gezocht worden. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat de lamp knippert, helemaal geen licht geeft óf een hele korte flits en het daarna nooit meer doet.

Waarom zou ik een LED driver vervangen?

Als je weet welke driver er aan de lamp zit dan is het wijs om exact dezelfde driver aan te schaffen. Helaas is de kans groot dat dezelfde driver niet meer te koop is. Je kan er dan uiteraard voor kiezen om de gehele lamp te vervangen. Toch is dat niet altijd nodig. Met een beetje speurwerk zijn er soms alternatieven te vinden. Zo hoef je niet gelijk een hele nieuwe lamp te kopen. Het ziet er natuurlijk ook niet uit, een lamp met een nét iets ander uiterlijk in een strakke rij identieke armaturen.

Waar moet ik op letten bij het zoeken van een LED driver?

Welke driver je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren.
Kijk allereerst naar de wensen van je LED lamp om te kijken welke driver hier aan kan voldoen.

Vrijwel alle LED lampen met externe driver zijn dimbaar. Mits de driver ook dimbaar is. Wil je jouw lamp dus kunnen blijven dimmen dan moet de driver hier geschikt voor zijn. Gebruik je deze functie niet dan mag de driver ook altijd niet-dimbaar zijn.

  • Gebruik een spanningsgestuurde LED driver indien de lamp op 12 Volt of 24 Volt werkt.
  • Gebruik een stroomgestuurde LED driver indien de lamp vraagt om een bepaald milliampèrage.
    Veel gebruikte stroomsterktes bij spotjes en downlighters zijn 350, 500 en 700 milliampère. Ledpanelen vragen vaak een hoger milliampèrage.

Let wel op! Ook het Voltage moet overeenkomen met de vraag van de lamp.  

  • Ten derde kijk je naar het verbruik van de LED lamp. De driver moet immers altijd meer Watts kunnen leveren dan de lamp vraagt. Sluit je meerdere lampen aan op één driver dan moet je de wattages van de lampen bij elkaar optellen.

Kijkend naar het wattage op de driver. Meer is beter.  Maar je kan het ook overdrijven.

Waar kan ik LED drivers kopen?

Natuurlijk moet je hiervoor bij TLight zijn.
We hebben een groot aanbod in Osram, Ledvance, Philips, BOKE, LIFUD, MeanWell, SLV en Klemko drivers. 
Mocht het merk dat je zoekt hier niet tussen staan dan kan je altijd contact met onze verkopers opnemen. Zij kunnen je helpen met het uitzoeken van de juiste driver.