Op 18 april 2019 heeft  de minister van Economische Zaken en Klimaat schriftelijke vragen gesteld over de uitfasering van fluorescentiebuizen in het kader van Richtlijn 2011/65/EU. 

Richtlijn 2011/65/EU: (Elektrische en elektronische apparatuur bestemd voor huishoudelijk gebruik, medische hulpmiddelen of in sommige gevallen apparatuur bestemd voor industrieel gebruik, moeten voldoen aan de eisen van de RoHS Richtlijn 2011/65/EU en verplicht een CE markering dragen. De RoHS Richtlijn stelt limieten aan de gebruik van lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom, PBB en PBDE’s in elektrische en elektronische apparatuur.’’ )

Kwik

Naast het hoge energieverbruik bevat de TL-buis een giftige stof; kwik. Kwik is een giftig overgangsmetaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar wordt. Als een TL-buis stuk gaat is dat zowel slecht voor het milieu als voor je gezondheid.
Aangezien de richtlijnen limieten stelt aan het kwikgebruik wordt hier in de kamer over gesproken. Destijds dat de richtlijnen werden ingevoerd bleek er nog geen waardige vervanger voor de buizen te zijn. Vandaar dat de kamer 5 jaar uitstel voor een beslissing over uitfasering heeft verkregen. Inmiddels is dit limiet van 5 jaar ruimschoots overschreden en is niet meer te ontkennen dat LED verlichting een volwaardige vervanger is.
Dat neemt niet weg dat tl-buizen goed zijn voor 40% van de wereldwijde verlichtingsmarkt.

Voordelen LED verlichting

Naast de schadelijke stoffen die TL-buizen bevatten zijn ze in verhouding tot LED buizen ook een stuk minder energiezuinig. Hieronder wat voordelen van LED verlichting op een rijtje:

 • Energiezuinig
  LED verlichting gebruikt ruim 90% van haar energie voor het geven van licht. Bij een ouderwetse gloeilamp is dit rond de 5%. De rest van de energie wordt bij de gloeilamp gebruik voor het opwekken van warmte waardoor er veel energie verloren gaat. Daarnaast wordt de lamp ook nog heel heet waardoor dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken. LED verlichting wordt warm maar niet heet waardoor er minder energie verloren gaat aan warmte en ook geen gevaarlijke situaties ontstaan.
 • Lange levensduur
  LED verlichting gaat lang mee. Gemiddeld gezien heb je er 10 jaar geen omkijken naar. 
 • Werkt direct op volledige kracht
  LED verlichting werkt direct na het aanzetten op volle kracht. De verlichting heeft bijvoorbeeld geen tijd nodig om op te warmen zoals TL-verlichting dat wel heeft. 
 • Kleur instelbaar
  LED lampen zijn kleur instelbaar en verkrijgbaar in alle soorten en maten.

In verschillende artikelen hebben wij gelezen dat vanaf september 2021 TL-buizen zullen worden uitgefaseerd. Helaas hebben wij dit niet terug kunnen vinden op de site van de Rijksoverheid. Dus voor nu kunnen we alleen hopen dat dit de waarheid is.

Heb je vragen over TL-buizen, LED verlichting of over een ander onderwerp rondom verlichting? Stel je vraag dan via de comments, stuur ons een mail naar: verkoop@tlight.nl of bel ons op: 0485 – 32 59 20.

Zodra er meer concrete informatie bekend is over dit onderwerp houden we je graag op de hoogte!


bron: Rijksoverheid